Kromě mytí nádobí můžete myčku využít i jinak. Zavařování v myčce je stále populárnější. Nepotřebujete zavařovací hrnec ani teploměr. V myčce na nádobí zavaříte okurky, třešně, švestky, meruňky, broskve, dýně, hrušky, jablka, jahody, ale i houby, ořechy nebo třeba maso a hotová jídla.
Zavařování v myčce
Pokud máte obavy kvůli hygieně, nečistotám či nízké teplotě, není se čeho obávat. Z myčky přece vyndáváme čité nádobí, ze kterého jíme. Dostatečná je i teplota 70 až 80 °C, při které se v myčce zavařuje a na sterilizaci pokrmů úplně stačí. Musíte ale respektovat námi uvedená pravidla. Ovoce či zeleninu přeberte, důkladně omyjte a očistěte. Větší kusy pokrájejte na menší kousky. Naskládejte je do čistých sklenic a obsah zalijte nálevem. Připravit si můžete i maso, hotové pokrmy nebo ořechy.
Sklenice i víčka na zavařování pečlivě vymyjte
Sklenice na zavařování včetně víček pečlivě umyjte saponátem a horkou vodou. Můžete je umýt i v myčce na intenzivní program s nejvyšší teplotou. Nakonec je dobré prolít sklenice vroucí vodou. Spolehlivě zničíte všechny spóry plísní a případné mikroby. Můžete také naskládat sklenice hrdlem dolů na plech s vodou a v troubě zahřívat při 100 °C 10 minut. Nakonec je nechte volně uschnout na čisté utěrce a neutírejte. Víčka použijte nová. Poškozená a zkroucená víčka vyhoďte.
Jak zavařovat v myčce
Plné sklenice dobře uzavřete a naskládejte je do myčky. Musí stát rovně a nesmí se dotýkat jedna druhé. Nechte mezi nimi 5 cm mezery. Nejlepší je využívat pouze spodní koš. Malé sklenice od dětských přesnídávek můžete opatrně naskládat do horního koše. Nastavte nejdelší program na 2 až 2,5 hodiny. Teplotu nastavte na 70 až 80 °C a myčku spusťte. Program nechte proběhnout včetně sušení až do konce. Sklenice vyndejte, položte na suchou utěrku víčkem dolů a nechte vychladnout. Nepoužívejte mycí ani leštící prostředek a zásobníky nechte prázdné.
Zavařování okurek v myčce
Na zavařování se hodí menší a tvrdší okurky. Tradičně se do nakládaček přidává mrkev a cibule, pro gurmány feferonky, křen a česnek nebo vinné listy.
Recept na domácí nálev na okurky
- 3 l vody
- 0,75 l octa
- 120 g soli
- 300 g cukru
- 4 lžičky hořčičného semínka
- 20 kuliček pepře
- 20 kuliček nového koření
- 5 hřebíčků
- 5 bobkových listů
Postup:
Do velkého hrnce nalijeme 3 l vody, přidáme ocet a přisypeme ostatní koření. Pak 15 minut povaříme a nálev je hotový.
Zavařování meruněk v myčce
Zavařujte jen kvalitní a tvrdé plody bez plísně a hniloby. Dejte si pozor, aby s meruněk po zavaření nebyly měkké kousky. Nálev nesmí být až u hrdla, ale meruňky musí být zcela ponořeny v nálevu. Lák musí být svařený s cukrem a teplý.
Zavařování broskví v myčce
Při zavařování broskví platí totéž, jako při zavařování meruněk. I jedna nahnilá broskev pokazí celý kompot. Plody musí být zdravé a ne příliš měkké.
Zavařování švestek v myčce
Pokud budete zavařovat švestky, rozkrojte je, odstraňte pecku a zkontrolujte, zda nejsou plody červivé. Ty raději všechny vyhoďte.
Zavařování masa v myčce
Při zavařování masa do sklenic vložte očištěné syrové maso, zalijte ho vepřovým vývarem, dobře uzavřete a sterilizujte. Sklenice nechte vychladnout a další den postup zavařování opakujte na kratší program, stačí hodinu. Bez druhého zavařování by maso nebylo hotové. Takto zavařené maso vydrží asi čtvrt roku.
Zavařování hotových jídel v myčce
K masu nevkládejte cibulku, rychle se kazí. Sklenice neplňte až po okraj a nechte horní třetinu sklenice volnou. Používejte speciálně určené víčka s červenou gumičkou. Přidejte vývar, převařenou vodu nebo šťávu z výpeku. Neobracejte sklenice dnem vzhůru, aby tuk zůstal nahoře. Paštiky a pomazánky zavařujte ve dvou fázích. Z polévek jsou nejlepší čisté a silné vývary bez zavářky. Použijte 2 fáze, jako u zavařování masa. Nezavařujte jídla obsahující mouku či smetanu. Klobásy, špekáčky, párky a uzené maso stačí zalít troškou převařené vody.
Zavařování ořechů v myčce
Vysušená jádra ořechů nasypeme do sklenic a zavíčkujeme. Vložíme je do myčky a nastavíme nejdelší program. Pak necháme sklenice vystydnout víkem dolů. Zavařené ořechy vydrží až 4 roky v suché, temné a chladné místnosti 5 až 15 °C. Zkusit můžete i zavařování v troubě.