Červená řepa obsahuje hodně vlákniny, která zlepšuje trávení. Má také mnoho benefitů, které tato zdravá zelenina přináší. Vyzkoušejte skvělé recepty na zavařování červené řepy a dopřejte si tuto pochoutku i v zimě.
Sladkokyselý nálev na červenou řepu
Ingredience:
- 1 l vody
- 0,3 l octa
- 100 g cukru
- 1 lžička soli
Postup přípravy:
Do hrnce nalijte vodu s octem a přisypte cukr a sůl. Směs míchejte a přiveďte k varu a nechte nálev vychladnout.
Sladký nálev na červenou řepu
Ingredience:
- 2 l vody
- 500 ml jablečného octa
- 200 g cukru
- 40 g soli
Postup přípravy:
Vodu nalijte do hrnce, přidejte ocet, sůl a cukr, nechte projít varem a pak nechte vychladnout.
Klasické konzervování červené řepy
Ingredience a pomůcky:
- Uvařená řepa
- Nálev dle volby
- Zavařovací sklenice s víčky
- Zavařovací hrnec
Postup přípravy:
Připravte si nálev a sterilizujte sklenice i s víčky. Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na 1 cm kostky. Sklenice naplňte, zalijte nálevem a zavíčkujte. Vložte je do zavařovacího hrnce, dejte 1 cm od sebe a vařte 20 minut na 80 °C. Nakonec je otočte dnem vzhůru, nechte vychladnout a skladujte na chladném a tmavém místě.
Nakládaná červená řepa s křenem
Ingredience:
- 30 až 40 ks menších červených řep
- 2 šálky vody
- 3 šálky bílého octa
- 2 šálky cukru
- 1 lžíce soli
- 2 lžičky celého kmínu
- 1 lžička semínek fenyklu
- 1 lžička kuliček černého pepře
- 1/2 lžičky chilli
- čerstvý křen nakrájený na plátky
Postup přípravy:
Červenou řepu uvařte v páře nebo upečte do měkka, nechte mírně vychladnout, oloupejte, nakrájejte na tenké plátky nebo nahrubo nastrouhejte. Vložte ji do nádoby a na noc uzavřete. V hrnci smíchejte vodu, cukr, ocet, sůl, kmín, fenykl, černý pepř a chilli, přiveďte k varu, přikryté vařte 15 minut a nechte mírně vychladnout. Nalijte přes síto na řepu, zamíchejte a nechte 2 až 3 hodiny uležet. Na dno sklenic položte pár plátků čerstvého křenu, naplňte je nakládanou řepou, zavíčkujte a zavařte.
Nakládaná červená řepa se zelím
Ingredience:
- 1 kg červené řepy
- 1 kg bílého hlávkového zelí
- 200 g cibule
- 250 ml octa
- 2 lžíce soli
- 1/2 lžíce cukru
Postup přípravy:
Řepu omyjte, uvařte, za 30 minut sceďte, nechte vychladnout a nahrubo nastrouhejte. Zelí očistěte, nakrájejte na nudličky i s cibulí, smíchejte a 5 minut povařte v nálevu z vody, cukru, octa a soli. Přimíchejte nastrouhanou řepu, horkou směs plňte do sklenic a zavařte.
Čatní z červené řepy
Ingredience:
- 1 kg červené řepy
- 2 pomeranče
- 500 ml jablečného octa
- 400 g třtinového cukru
- 3 cibule
- 3 jablka
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce soli
- 4 hřebíčky
- 2 chilli papričky
- 1 bobkový list
- 1 tyčinka skořice
- 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
Postup přípravy:
Oloupejte řepu a nakrájejte na kostičky. Z pomeranče nastrouhejte kůru, odstraňte bílou dřeň a dužinu bez membrány nakrájejte na kousky a šťávu uchovejte. Ingredience dejte do pánve a pomalu zahřívejte, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu, snižte na mírný plamen a vařte hodinu do měkka. Vyjměte bobkový list a tyčinku skořice, rozmělněte směs šťouchadlem na brambory, nalijte do sterilizovaných sklenic a zavíčkujte. Po otevření čatní vydrží měsíc v lednici.