Okurky jsou velmi zdravá surovina, která obsahuje mnoho živit. Navíc obsahuje velké množství vody, čímž působí příznivě i na hladinu cukru v krvi, který nám konzumace okurek pomáhá snižovat. Díky různým úpravám jsou okurky chutnou delikatesou. Sterilizace okurek je dobrý způsob, jak uchovat okurky na delší dobu.
Co budete potřebovat na nálev:
- 3,5 litru vody
- 1 litr 8% octa
- 1/2 kg g cukru
- 100 g soli
- pepř, nové koření a hořčičné semínko
Postup přípravy nálevu:
Připravte si velký hrnec, do kterého vlijte a dáte všechny ingredience. Směs převařte a nechte nálev vychladnout.
Co budete potřebovat na zavařování:
- okurky
- nálev
- mrkev, petržel, cibuli, křen a kopr
- zavařovací sklenice
- zavařovací hrnec s teploměrem
Zavařování okurek v hrnci
Okurky dejte o velké nádoby s vodou a jednu po druhé očistěte kartáčkem. Všechny zavařovací sklenice řádně sterilizujte i s víčky. Očistěte si i mrkev, petržel, křen a cibuli. Zeleninu nakrájejte na kolečka. Okurky skládejte do sklenic tak, aby se jich tam vešlo co nejvíc. Do sklenic přidejte i pár koleček nakrájené zeleniny a kousek kopru. Zalijte okurky nálevem a pořádně zavíčkujte. Sterilujte po dobu 20 minut na 85 °C. Nechte vychladnout a uskladněte do tmavého, chladného sklepa či komory.
Doba zavařování okurek
Doba zavařování okurek se liší od způsobu zavařování sklenic. Sledujte proto dobu zavařování. Nabízíme vám návod pro zavařování okurek v zavařovacím hrnci, v troubě i v myčce na nádobí. Podobné je to při zavařování hub a dalších surovin.
Zavařování okurek v troubě
Předehřejte si troubu na 150 °C. Při zavařování v troubě sklenice vložte na plech vyložený utěrkou tak, aby se nedotýkaly a podlijte je vodou asi do 2 až 3 cm výšky. Plech se sklenicemi vložte do trouby a sterilujte na 150 °C 15 minut. Na dalších 20 minut stáhněte troubu na 100 °C. Po vytažení plechu z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Skladujte je opět v temné a chladné místnosti.
Zavařování okurek v mikrovlnce
Aby vám při sterilizaci nálev ze sklenic nevytekl, vložte sklenice do plastové misky a pak teprve do mikrovlnné trouby. Mikrovlnku nastavte na nejvyšší výkon 700 Wattů a na 6 minut pro jednu sklenici. S každou další sklenicí k této době přičtěte dalších 6 minut. Po zavaření sklenice otočte dnem vzhůru, nechte vychladnout a uskladněte. Podobně postupujte při zavařování meruněk a dalších surovin.
Zavařování okurek v myčce
Při zavařování v myčce sklenice naplněné okurkami naskládejte do myčky tak, aby se v ní vzájemně nedotýkaly a stály rovně. Zapněte myčku na nejdelší program a nechte jej dojet až dokonce. Pak sklenice otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Skladujte v temnu a chladnu.
Návod na kvašáky
Co budete potřebovat:
- větší okurky
- 1 l vody
- křen
- 40 g soli
- kopr
- vinné listy
- křenové listy
- višňové listy
- velké sklenice na naložení okurků
- klasické zavařovací sklenice
Postup přípravy:
Nejdříve si připravte nálev. Vodu a sůl převařte a nechte vychladnout. Mezitím si očistěte kartáčkem ve vodě okurky a nakrájejte si křen na kolečka. Do velké sklenice, kterou si předem vysterilizujete, vložte list višně, kolečka křenu a vinné révy a snítku kopru. Okurky skládejte do sklenice a prokládejte jej kolečky křenu, listy a koprem. Nakonec je zalijte připraveným nálevem.
Sklenice uzavřete tak, aby se ven dostávaly vzniklé plyny, nejlépe sáčkem nebo čistým plátnem s gumičkou, anebo lehce víčkem. Sklenici dejte na týden na teplé místo, aby se rozjel proces kvašení. Pak kvašáky vložte do klasických zavařovacích sklenic a zalijte zbylým nálevem. Uzavřete je a krátce zavařte na 40 °C do doby, než se víčko uchytne, ať se nerozvaří. Vychladnuté uložte do studeného sklepa.