Zavařená dýně na sladko či na slano oživí váš jídelníček v zimě. Podívejte se na naše recepty, které se vám budou snadno a rychle vařit. Připravte si ingredience a můžete se s vervou pustit do vaření. Užijte si objevování nových chutí pokrmů. Dýně skvěle chutná, ale má i spoustu blahodárných účinků.
Cukrový nálev na zavařování dýně
Dýně ze zahrady lze zavařit jak na sladko, tak i na slano. Téměř vždy k tomu budete potřebovat klasický cukernatý nálev.
Ingredience na sladký nálev:
- Voda
- Cukr
Postup přípravy:
Množství surovin si zvolte podle chuti, zda máte rádi sladší či méně sladký nálev. Do většího hrnce s vodou vsypte cukr a za občasného míchání ho přiveďte k varu, aby se cukr zcela rozpustil. Jakmile nálev přejde varem, nechte vychladnout.
Octový nálev na zavařování dýně
Ingredience na slaný nálev:
- 1 l vody
- 0,5 dcl octa
Postup přípravy:
Vodu s octem smíchejte dohromady a nemusíte nálev vařit. Dýně se do něj nakládá před samotným zavařením.
Klasické konzervování dýně v zavařovacím hrnci na sladko
Potřeby a ingredience:
- Zralé dýně
- Nálev
- Sklenice na zavaření
Postup přípravy:
Vyřízněte stonek, dýni nakrájejte na čtvrtiny, pomocí lžíce vydlabejte vnitřek, škrabkou na zeleninu dýni oloupejte a nakrájejte na kostky asi 2×2 cm. Vložte je do hrnce, zalijte vodou, povařte 2 minuty a dle chuti přidejte i cukr.
Předem sterilizované zavařovací sklenice naplňte dýní, můžete přidat skořici, badyán či hřebíček, kolečko pomeranče nebo citronu, dolijte zbylou vodou z hrnce a zavíčkujte. Vložte sklenice do hrnce, zalijte vodou a vařte 20 minut na 90 ºC. Pak sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte na chladném a tmavém místě. Můžete zkusit i zavařování v troubě.
Zavařování dýně Hokaido na slano
Potřebné ingredience:
- Dýně hokaido
- 3 l vody
- 1 dcl octa
- 60 g cukru
- Koření – hřebíček, skořice, badyán
Postup přípravy:
Dýni si očistěte, tento druh nemusíte loupat. Připravte si octový nálev z 1,5 l vody a 1 dcl octa. Kostky dýně do nálevu naložte na 2,5 hodiny, pak je vyndejte a vložte do čisté vody. Přiveďte je k varu, vařte 10 minut, vodu slijte a kostky nechte okapat.
Mezitím si připravte cukernatý nálev ze 1,5 l vody a cukru. Do sterilizovaných sklenic na zavařování dýně vložte i s kořením dle chuti, zavíčkujte a dejte vařit na 0,5 hodiny při teplotě 85 ºC.
Konzervování dýně s ananasovým sirupem
Potřebné ingredience:
- Dýně
- Slabý octový nálev
- 2 l vody
- 1 láhev ananasového sirupu
- 300 g cukru
- Celá skořice
- 1 čajová lžička kyseliny citronové
- Ananasový džus
- Citron nakrájený na kolečka
Postup přípravy:
Kostičky dýně naložte do slabšího octového nálevu na 8 hodin, pak ho slijte a kostky propláchněte. Připravte si sladký nálev z vody, sirupu, cukru, kyseliny citronové a skořice. Přiveďte ho k varu a přidejte kostky dýně. Do každé zavařovací sklenice dejte 2 lžíce ananasového džusu, horkou dýni a nahoru kolečko citronu. Zavíčkujte a nechte sterilovat 20 minut na 80 ºC.
Zavařování dýňového pyré na sladko i na slano
Potřebné ingredience:
- Dýně
- Olivový olej
- Voda
- Na slano – stačí přidat sůl a kurkumu nebo na sladko přidejte cukr a výše uvedené koření
Postup přípravy:
Vložte kostky dýně do hrnce, přidejte lžičku olivového oleje, zalijte vodou a vařte doměkka. Vodu z hrnce slijte, trošku jí ponechejte a dýni rozmixujte. Ještě horké pyré nalijte do zavařovacích sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Vychladlé sklenice dejte do zavařovacího hrnce a sterilujte na 80 ºC 15 minut. Po vytažení sklenice zase otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Při přidání cukru využijte dýni na dezerty, slanou variantu využijte třeba na polévku. Pokud do ní chcete přidat vhodné ingredience, pusťte se třeba do zavařování hub.