Chcete si vypěstovat avokádo z pecky? S naším návodem se vám to podaří a možná vám rostlina vytvoří i plod. Na vyklíčení z velkého semínka sice musíte chvíli počkat, ale poradíme vám, jak si k němu dopomoci osvědčenými triky.
Avokádo je lahodné a zdravé ovoce. Díky svému poměru prospěšného tuku je jednou z nejlepších variant. Dále obsahuje velké množství vitamínů jako je vitamin K1, C, E i vitamin B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin, B5 – kyselina pantothenová, B6 – pyridoxin a B9 – folát a minerálů draslík, hořčík či mangan. Pecky avokáda, které sníte, se dá využít k vypěstování nové rostliny. Podívejte se, jak na pěstování avokáda z pecky.
Co je vlastně avokádo
Statný strom, který plodí plody avokáda, se jmenuje hruškovec přelahodný, latinsky Persea americana. Jeho zralá avokáda jsou opravdu krémová, mastná a přelahodná. Stálezelený strom z čeledi vavřínovitých pochází z Ameriky a byl domestikován mezoamerickými kmeny před více než 5 000 lety. Strom pravděpodobně pochází z oblasti spojující centrální Mexiko a Guatemalu.
Hruškovec může vyrůst až 20 metrů do výšky, ale pochází ze subtropických a tropických oblastí. Pro růst potřebuje teplé a vlhké podnebí a nesnáší mrazy a vítr. Avokádový strom má velké, jasně zelené listy, které jsou krásné i v květináči.
Co budete potřebovat
- Avokádo
- Párátka nebo špejle
- Sklenici s vodou
- Vhodný substrát
- Květináč
Na co si dát pozor
Vyberte si v obchodě zralý plod, který je na omak je měkký a má tmavší barvu. Než budete pecku nakličovat, důkladně ji očistěte od dužiny, která by mohla zahnívat. Snadno ji odstraníte papírovou utěrkou nebo měkčím kartáčkem. Při teplotě 20 až 25 °C semeno vyklíčí za 2 až 6 týdnů. Pokud se však klíček ani kořínky neobjeví za 2 měsíce, musíte další pecku zasadit znovu.
Na pěstování použijte organicky pěstované zralé BIO avokádo, které neobsahuje chemikálie, které by mohly bránit klíčení i růstu. Pecka ze zralého avokáda se rychleji otevře, zakoření a roste.
Jak začít s naklíčením
Semeno můžete vložit rovnou do vlhkého substrátu špičkou nahoru a nechat jej z jedné třetiny až poloviny vyčnívat ven. Spodní stranu poznáte podle světlé skvrny. Substrát vám nesmí po celou dobu klíčení nikdy vyschnout. Ve vlhkém substrátu však může dojít i k přemokření a při nedostatečné výměně vzduchu vznikají plísně.
Hydroponické nakličování pecky avokáda
Můžete zvolit i hydroponickou metodu, při které kořínky vyraší do vody. Z pecky nejprve odstraňte svrchní hnědou slupku. I když se při klíčení postupně oloupává sama, můžete tím klíčení urychlit. Navíc se při zapichování párátek vyhnete prasklině v pecce.
Pecka by měla být ponořena do vody jen z poloviny, špičkou směřovat vzhůru a pod sebou musí mít dostatek prostoru pro rašící kořínky. Zasuňte tedy do pecky ze čtyř protilehlých stran v první třetině plodu kousky ostrých špejlí nebo párátka. Pecku propíchněte jen tak hluboko, aby se na okraji sklenice udržela. Pak špejle opřete o okraj nádoby a vodu doplňte tak, aby sahala do poloviny pecky.
Kam dát nádobu s vodou
Nádobu postavte na teplé, světlé místo, kde je asi 25 °C. Můžete ji dát nad topení nebo topnou podložku, ale mimo dosah přímého slunce. Můžete ji také zakrýt do doby, než vám semeno začne klíčit. Vodu alespoň obden měňte a použijte vždy odstátou, vlažnou teplotu vody, nejlépe dešťové.
Jakmile se objeví 2 až 4 lístky a husté kořínky, přesaďte semenáček do květináče s lehkým substrátem určeným pro pokojové květiny. Můžete zvolit i směs rašeliny a listovky s kompostem s pískem a perlitem. Nechte třetinu až polovinu pecky vyčnívat nad povrch substrátu.
Na pěstování avokáda stačí i běžný zahradnický substrát, vhodný je i substrát na palmy. Ideální je mezi 6 a 6,5 pH a půda by měla být lehká a provzdušněná.
Jak pečovat o rostlinu
Rostlinu dejte na světlé místo bez přímého slunce a substrát udržujte mírně vlhký. Zalévejte ji dešťovou nebo odstátou vodou a v zimě zálivku omezte. Během sezóny rostlinu pravidelně přihnojujte, nejlépe hnojivem na citrusy.
Avokádo můžete v požadované velikosti a tvaru udržovat i pravidelným řezem. Rostlina velmi dobře obráží a košatí. V našich podmínkách může vyrůst do keříku nebo malého stromku a plod se objeví nejdříve po 5 až 8 letech. K tomu však vyžaduje vysokou vzdušnou vlhkost a v letním období teplotu alespoň 25 °C.
Jak zaštipovat avokádo
Zaštipováním a tvarováním avokáda si zajistíte silnou a rozrostlou rostlinu. Avokádo seřezávejte v době vegetačního klidu, na podzim a v zimě. Jakmile avokádo vyroste 15 až 20 cm, ořízněte ho na poloviční výšku. Z rostliny vysoké 30 cm zaštípněte vrchní lístky a seřízněte ho. U nových výhonků opakujte ořezávání na 15 až 20 cm.
Často kladené otázky
Pecku z avokáda můžete loupat, ale nemusíte. Když ji loupat budete, dávejte pozor, ať pecku neponičíte nožem. Oloupání však pecce může usnadnit čerpat rychleji živiny a proces urychlíte.
Avokádo můžete využít v kuchyni na oblíbené guacamole i pomazánku na toast s vejcem. Přidat ho můžete do salátů, polévek, sendvičů, závitků, sushi i zákusků. Využít ho můžete i při výrobě kosmetiky. Vytvořte si z něho směs na odstranění make-upu, pleťovou masku, peeling na chodidla i hydratační vlasovou masku.
Jeden komentář
Martina
Dobrý den, ráda bych se zeptala zda v letním období může být rostlinka venku, nebo je lepší jí mít stále uvnitř?
Předem děkuji za odpověď