Forma na pečení se dnes dá zakoupit v mnoha různých provedeních i rozličných tvarech. Jakou si vybrat, abyste nešlápli vedle? Poradíme vám, jak se v nabídce lépe zorientovat.
Naše babičky používaly klasické hliněné, keramické a později i skleněné formy. Ty se musí ale pořádně vymazat tukem, jinak z nich těsto nevyklopíte a pečení v nich trvá delší dobu. Moučníky jsou z nich určitě lahodné. Vyjmenované materiály absorbují teplo, které následně postupně uvolňují a koláče či bábovky jsou rovnoměrně propečené. Nové materiály však přinášejí i další výhody. V nabídce jsou dnes různé formy a vykrajovátka.
Nerezové nebo teflonové formy na pečení
Časem se objevily plechové či nerezové formy na pečení. Dobře přijímají teplo a současně jej i rychle vyzařují, proto jsou tyto formy velmi vhodné zejména pro pečení v dnešních elektrických a horkovzdušných troubách. Hliníkové formy dobře vedou teplo a pokrmy se rovnoměrně propečou. Vynikající je další průkopník v pečení, kterým je teflonová forma na pečení. Její největší výhodou je nepřilnavý povrch. Díky tomu se teflonové formy nemusí ani vymazávat, což ocení vyznavači zdravého životního stylu. Pokrmy v nich připravené obsahují méně tuku, a tím i méně kalorií.
Formy a vykrajovátka
V současné nabídce najdete dortové formy, formy koláče a různé moučníky, srnčí hřbety, formy na chléb i pro tvarování příloh. Základem je forma na bábovku. Novým pomocníkem může být forma s odnímatelnými konci, která zjednoduší přípravu sladkých i slaných pokrmů, které se z formy obtížně vyndavají nerezová forma s odnímatelnými boky. Formou to však ani zdaleka nekončí. Při vytváření moučníků a cukroví oceníte při zpracování těsta i trubičky, různé formičky, vykrajovátka, rádýlka, cukrářská zdobítka a zdobičky, šlehací metlu nebo klasickou cukřenku na mletý cukr. Čím byste jinak pocukrovali hotovou bábovku? Na tu vám také přinášíme recept.
Bábovka se zakysanou smetanou
- 5 vajec
- 180 g cukru krupice
- 400 g zakysané smetany
- 180 ml oleje
- 300 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 100 ml mléka
- 20 g kakaa
Vejce vyšleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem, pak přidáme olej, zakysanou smetanu a mícháme do pěny. Přidáme mouku, vanilkový pudink, prášek do pečiva a nakonec mléko. Směs pečlivě zamícháme. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do 1/3 těsta přidáme kakao a tmavé těsto rozetřeme přes vrstvu světlého těsta. Vidličkou spirálovými tahy těsta jen lehce promícháme, čímž vznikne mramorový vzor. Pečeme 40 až 45 minut v předehřáté troubě při 180 °C. Pak formu necháme vychladnout a bábovku vyklopíme.