Jakmile se naše zahrady a louky zaplní žlutými květy pampelišek, je čas využít jejich sladký nektar. Nasbírejte si květy smetánky lékařské či pampelišky smetánky a uvařte si sladký pampeliškový med. Je sice trošku tekutější, chutná však naprosto skvěle.
S pampeliškovým medem můžete sladit jako s medem klasickým. Je to skvělá alternativa k včelímu produktu. Vyhledejte si nějaké krásné a čisté místo v přírodě. Po návratu z louky s nasbíranými pampeliškami květy namočte do vody, aby z nich vyplavali broučci. K výrobě pampeliškového medu vám stačí jen voda, cukr a citrusy.
Než vyrazíte sbírat pampelišky
Na pampelišky vyrazte za slunečného počasí, kdy jsou jejich květy zcela otevřené. Nejlepší je trhat kvítky na své zahradě, anebo na louce u lesa daleko od silnice a práškovaných polí. Pampelišky trhejte do proutěného košíčku, prodyšné papírové nebo plátěné tašky, aby se nezapařily a přinesli jste si je domů v co nejlepší kondici. Trhejte jen hlavičky, stonky se nepoužívají, protože jsou hořké. Žluté hlavičky pampelišek skýtají spoustu nektaru na vytvoření pampeliškového medu.
Recept na pampeliškový med
Co budete potřebovat na 1 litr medu:
- 250 květů pampelišek, vejde se cca 50 hlaviček do 1 hrnku s objemem 250 ml
- 1 kg cukru
- 1 citron
- 1 pomeranč
- 1 l vody
Postup přípravy:
Květy pampelišek nasypte do hrnce a zalijte 1 l vody. K pampeliškovým květům přidejte na kolečka nakrájený citron a pomeranč bez slupky. Směs přiveďte k varu a vařte 20 minut. Pak ji odstavte a nechte odležet do druhého dne.
Druhý den směs přes jemné síto sceďte a tekutinu nalijte do hrnce. Přimíchejte do ní cukr a vařte ji do zhoustnutí. Během vaření ji neustále míchejte. Med pak ještě horký nalijte do sterilizovaných skleniček, které jste si v kuchyni důkladně vymyli, sterilizovali a připravili.
Na co si dát pozor
Myslete na to, že po vychladnutí bude med hustší než v horkém stavu. Pokud si jeho hustotou nejste jisti, v průběhu vaření si lžičkou kápněte trošku medu na talíř, nechte ho vychladnout a sledujte, jakou má právě konzistenci.
Čím ochutit pampeliškový med
Přidaný citron a pomeranč dodá medu z pampelišek skvělou chuť. Pampeliškový med můžete navíc ozvláštnit nějakou bylinkou, třeba meduňkou, mátou, mateřídouškou či tymiánem, zkrátka podle svojí chuti. Bylinku přidejte k pampeliškovým květům ihned na začátku a spolu s nimi ji pře vařením sceďte.
Raw pampeliškový med
Pokud nechcete med vařit, květy pampelišky vložte je do skleněné konvice na vodu, zasypte je 500 g cukru, nádobu uzavřete, nechte ji stát 2 dny za oknem a občas směs promíchejte. Pak přidejte 2 dl vody, nechte směs znovu 1 den odstát a několikrát za den ji promíchejte. Cukr se rozpustí a blahodárně působící látky se koncentrují do směsi. Tu pak sceďte a tento pampeliškový sirup skladujte v lednici.