Zavařování patří v našich končinách k tradičním metodám, jak celoročně uchovat některé potraviny relativně čerstvé. Zavařovat se dá téměř cokoliv, tedy pokud víte, jak na to. Ve všech případech však budete potřebovat speciální hrnec, který se dnes vcelku obtížně shání. Věděli jste ale, že zavařovat ale můžete i v plynové nebo horkovzdušné troubě.
Co se nejčastěji zavařuje?
Zavařovat můžete prakticky cokoliv od zeleniny, přes ovoce, až po maso nebo houby. Například ovoce lze uchovat v podobě kompotu nebo džemu či marmelády, takže si jeho čerstvou chuť budete moci vychutnat v kterékoli další části roku. Takto zavařené sklenice mají totiž dostatečně dlouhou trvanlivost.
Co se týče masa, tak to se zavařuje do speciálních nádob nebo plechovek, ve kterých je po určitou dobu uchováte. Mějte však na paměti, že takto zavařené maso postupně ztrácí na své jedinečné chuti a je proto žádoucí jej co nejrychleji zpracovat.
Nezapomeňte na sterilizaci sklenic
Možná nejdůležitější součástí každého zavařování je pečlivá sterilizace sklenic. Samotné sklenice, víčka i gumičky musí být perfektně čisté, aby se uvnitř nádob netvořila plíseň a aby se zavařené potraviny nekazily.
Zavařovací sklenice tak vypláchněte horkou vodou, neutírejte je utěrkou, protože byste mohli narušit sterilitu uvnitř nádoby. Jednoduše je nechte oschnout. Víčka na zavařování byste měli používat vždy nová z důvodu těsnosti gumiček, avšak pokud je po řádném umytí a sterilizaci použijete znovu, nic hrozného by se stát nemělo.
Jak probíhá příprava?
Po naplnění zavařovacích sklenic jakýmikoliv potravinami a jejich uzavření je umístěte na plech s vodou. Gumičky nebo víčka by totiž bez vody mohly začít praskat, což je pochopitelně nežádoucí. Alespoň částečné ponoření sklenic tak simuluje vlhké prostředí podobné tomu v zavařovacím hrnci.
Do hlubokého plechu nalijte přibližně 2 centimetry vody, sklenice do něj opatrně naskládejte. Důležité je, aby se jednotlivé sklenice nedotýkaly samy sebe, ani okraje plechu. Zavařujte pouze ve stejně velkých nádobách a na plech je rozhodně necpěte násilím.
Zavařování v plynové nebo elektrické troubě
Zavařování v elektrických troubách je velice snadné, neboť lze přesně sledovat teplotu uvnitř trouby, plynová varianta toto neumožňuje, a proto je zavařování v ní o poznání složitější. Elektrickou troubu nastavte na ohřev horního i dolního topného tělesa na teplotu přibližně 170 °C. V plynové troubě se pokuste docílit podobné teploty jejím nastavením na stupeň 1 nebo 2, v závislosti na typu.
Do předehřáté trouby pak vložte plech se sklenicemi a nechte jej uvnitř do doby, než uvidíte výskyt prvních vzduchových bublinek. Po uplynutí doby pro zavaření troubu vypněte a nechte sklenice alespoň půl hodiny uvnitř trouby, poté je můžete vyndat a nechat vychladnout.
Zavařování v horkovzdušné troubě
V horkovzdušné troubě probíhá zavařování sklenic mnohem rychleji než v ostatních typech. Je proto nutné sklenice pečlivě sledovat, aby nedošlo k jejich prasknutí. Horkovzdušnou troubu nastavte přibližně na 250 °C, plech vložte ve spodní části na rošt a vše pečlivě sledujte.
Nezapomeňte přes sklenice umístit několik vrstev namočených novin, které by měly sklo chránit před přehřátím. Sklenice můžete do mokrých novin také zabalit. Vyhnete se tak nepříjemným starostem o sklo, které by se s touto ochranou nemělo tolik přehřívat.
Na co si dát pozor?
Díky vysokým teplotám, sklenice, víčka i gumičky v troubě daleko více trpí. Každá trouba navíc peče jinak a je proto nemožné podat nějaký přesný univerzální návod, jak v troubě zavařovat. Vše závisí na typu a stáří vaší trouby.
Pokud se však budete řídit našimi radami, mělo by vše probíhat bez jakýchkoliv komplikací. Zpočátku bude možná úspěšnost zavařených sklenic nižší, než kdybyste používali zavařovací hrnec, avšak postupem času tento problém jistě vychytáte.
Zavařování potravin je skvělý způsob jejich dlouhodobého uchovávání. Nyní již víte, že k němu nutně nepotřebujete zavařovací hrnec, neváhejte proto a vyzkoušejte si zavařování v troubě na vlastní kůži.