O našem národu je známo, že je plný vášnivých houbařů, což je jistě pravdou. Počasí těmto milovníkům přírody poslední roky moc nepřeje, ale i přesto se jich stovky vydávají na svá tajná místa, aby zde hledali zdravé a dobře rostlé houby. Pokud se ovšem úroda vydaří, bývá problém s jejich zpracováním. Ideálním způsobem je jejich zamrazení, neboť i odborníci tvrdí, že dobře zamražená houba vydrží na věky věků.
Před mrazením je poduste
Pro dlouhodobé skladování hub je nejdříve nutné jejich tepelné zpracování. Pokud chcete mít v mrazáku houby připravené na smaženici či jiný chutný pokrm, pak je před zamrazením poduste. Houby stačí očistit, nakrájet nadrobno, dát na olej či sádlo a mírně podlít.
Podle své chuti je můžete dochutit například solí nebo drceným kmínem. Fantazii se meze nekladou, a proto můžete houby podusit prakticky s čímkoliv, důležité je, aby se intenzivně dusily alespoň 5 minut.
Nezapomeňte nechat houby vychladnout
Nikdy však nedávejte ještě teplé houby do mrazáku, mohly by utrpět teplotní šok, což je pochopitelně nežádoucí. Nechte je v klidu odležet a vychladnout a až poté je můžete naskládat do plastových krabiček vhodných k zamražení.
Poslouží vám i mikrotenové sáčky, ty vždy používejte dva, neboť jeden sáček nedokáže izolovat aroma a zároveň vlhkost. Plastový sáček ovšem můžete zabalit také do alobalu, protože ten izoluje více než dobře.
Chcete zachovat houby na řízky?
Jistě jste někdy našli velké houby, ze kterých byste si později chtěli udělat řízky. Jestliže víte, že si houbové řízky dopřejete do 3 měsíců od zamrazení, můžete je jednoduše naporcovat a zamrazit syrové. Samozřejmě je nejprve očistěte a následně dejte do mikrotenových sáčků. Jednotlivé řízky však proložte fólií, abyste je po rozmrazení snadněji oddělili od sebe.
Co s řízky po vyjmutí z mražáku?
Ihned po vyndání z mrazáku musíte houby obalit a osmažit, jinak vám vytečou, neboť jsou plné vody. Pokud víte, že se vám před přípravou řízků nebude chtít obalovat, můžete tuto činnost provést ještě před zamrazením. Obalte je a oddělte fólií, abyste je po vyndání z mrazáku mohli snadno oddělit.
Houbové řízky do jednoho roku?
Existuje i poněkud trvalejší úprava houbových řízků, díky které vám v mrazáku vydrží až jeden rok. Můžete je takzvaně předsmažit. V rychlosti je osmahněte, nejlépe ve fritovacím oleji, nechte okapat a vychladnout. Poté je můžete známým způsobem dát zamrazit.
Do hotova budete houbové řízky smažit až těsně před podáváním. Nyní vám jde pouze o tepelnou úpravu houby s vajíčkem, čímž prodloužíte jejich trvanlivost. Opět nezapomeňte na zabalení jednotlivých řízků do fólie za účelem snadnějšího oddělení.
Jestliže budete mít na podzim nadbytek hub, rozhodně se jich nezbavujte. Jednoduše si je uschovejte do mrazáku podle výše uvedených rad. Až na ně za pár týdnů dostanete chuť, snadno a rychle si připravíte jakýkoliv pokrm.
Zdroj foto: thespruceeats.com