Domácnost

Jak vyrobit čekankový sirup (za tepla i za studena)

Lahodný čekankový sirup vyrobený z květů i kořene čekanky si můžete připravit sami velmi snadno. Je vhodný zejména pro podporu imunity a dá se použít k běžnému doslazování pokrmů i nápojů. Pomůže také při potížích s játry a se žlučníkem.

Sirup z květů čekanky

Čekanka obecná je léčivá bylinka s jasně modrými květy, která má kromě posílení imunity pozitivní vliv na trávení i na kvalitu zubů. Jak si z ní připravit lahodný sirup?

Ingredience:

  • 1 šálek čerstvých okvětních lístků čekanky
  • 3 šálky cukru

Postup přípravy:

Okvětní lístky čekanky natrháme, nasekáme je nadrobno a rozdrtíme, nejlépe v kameninovém hmoždíři. Nadrcené květy pak smícháme s cukrem, vložíme do nádoby s dobrým uzavíráním a postavíme je na slunečné místo. Macerováním květů se začne po několika dnech tvořit tekutina. Čekankový sirup užíváme po lžičkách, nebo jej používáme k doslazování tekutin a pokrmů.

Čekankový sirup za tepla či za studena

Pokud čekankový sirup následně zakonzervujete vařením, nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí veškeré nežádoucí mikroorganismy a déle vám vydrží.

Sirup z kořene čekanky

Ingredience:

  • ½ sklenice sušeného kořene čekanky
  • ½ sklenice vody
  • 1 sklenici sladidla, například xylitol, který obsahuje nejméně sacharidů

Postup:

Do hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu. Pak přidejte kousky kořene z čekanky a vařte na malém plameni asi 10 minut. Potom opatrně vyndejte kořeny z čekanky a přidejte do vody sladidlo. Nejdříve dejte půl sklenice a pak postupně přidávejte podle požadované hustoty sirupu. Jakmile bude mít sirup ideální konzistenci, odstavte ho z plamene, přeceďte jej přes sítko a skladujte v uzavíratelných nádobách.

Výhody konzumace čekankového sirupu

  • Obsahuje jen velmi málo sacharidů a kalorií
  • Dá se konzumovat při ketonové a nízkosacharidové dietě
  • Vzhledem k nízkému glykemickému indexu je vhodný pro diabetiky
  • Je bez lepku a laktózy, vhodný při intoleranci na laktózu, celiaky i vegetariány
  • Obsahuje vlákninu inulin, což je známé prebiotikum
  • Podporuje peristaltiku střev a snižuje chuť k jídlu
  • Má příjemnou sladkou chuť
  • Dá se konzumovat na mnoho způsobů
  • Má dostatečně hustou konzistenci a dá se natřít i na chléb jako med z pampelišek

Co je to inulin

Rozpustná vláknina inulin se získává z luštěnin nebo kořene čekanky. Má nasládlou chuť, hodí se při pečení sladkých moučníků, do obilné kaš a využít na smoothie recepty. Na trhu je dostupný i čekankový sirup, který má na rozdíl od jiných sirupů 95 % vlákniny. Dají se s ním osladit palačinky i lívance, aniž byste navýšili množství cukru ve stravě. Zkuste ho proto v domácnosti zařadit do svého jídelníčku.

Prospěšnost inulinu

Inulin má schopnost vázat karcinogenní sloučeniny, jako jsou těžké kovy, pomáhá ke zlepšení činnosti střev i vyprazdňování a detoxikuje tělo. Podporuje vstřebávání vápníku, posiluje mineralizaci kostí a zubů a je prevencí osteoporózy. Podporuje tvorbu žluči, část žlučových kyselin se ve střevě navazuje na rozpustnou vlákninu a vytvoří se z nich méně cholesterolu.

Často kladené otázky

Jak nahradit cukr čekankovým sirupem?

Čekankový sirup sladí stejně jako med a dá se použít místo cukru. Dávkování je tedy podobné jako při slazení cukrem nebo medem.

Jakou má chuť čekankový sirup?

Sirup z kořene čekanky má příjemnou chuť, je sladký, jemnou vůni a polotekutou medovou konzistenci. Navíc obsahuje jen zanedbatelné množství cukru.

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *