Uzené maso se u nás stalo velmi oblíbeným a s rozšířením domácích udíren tato obliba ještě mnohokrát vzrostla. Mnoho lidí si však myslí, že naložení masa určeného k uzení je náročný úkol. Opak je ovšem pravdou, jde o velmi jednoduchý postup, který zvládne prakticky každý. Dnes se proto podíváme na pár tipů, jak maso k uzení správně naložit.
Jak s uzením začít?
Začít udit je velice jednoduché, jediné, co k tomu budete potřebovat je domácí udírna. Její stavba není příliš složitá, a proto dřevěná udírna svépomocí není pro žádného kutila podle návodu žádný problém. Poté přichází na řadu maso. Mělo by být dostatečně kvalitní a pokud možno z ověřeného zdroje, abyste měli jistotu, že je zdravotně nezávadné. K samotnému uzení jej stačí naporcovat na menší kusy, které se vám již vejdou dovnitř do udírny.
Naložení masa nasucho
Klasický a léty prověřený způsob, jak maso naložit, je takzvané naložení na sucho. Kousky masa stačí pouze posypat solí, která může být doplněna o nejrůznější koření. Směs je nutné pečlivě zapracovat do masa. Můžete použít jak sůl klasickou, tak rychlosůl, o které si povíme později. Velký důraz je kladen na hygienu, naložené kusy tedy uložte do suché nádoby bez přístupu vzduchu a nechte odležet. Skvělým zlepšovákem je omotání jednotlivých kousků potravinářskou fólií, čímž se maso vakuově uzavře a vzduch k němu nemá šanci proniknout. Takto naložené maso uskladníme přibližně při teplotě 4 °C.
Maso k uzení v solném láku
Stejně jako v minulém případě, i zde nezáleží na tom, jaký druh soli použijete. Rozdíl je v tom, že se musí sůl vhodně naředit s vodou, aby vznikl ideálně koncentrovaný lák. Přesnou koncentraci nelze stanovit, avšak optimální hodnoty se pohybují přibližně okolo 800 gramů soli na 10 litrů vody. U rychlosoli však postupujte přesně podle návodu. Vzniklý lák můžete doplnit o nejrůznější bylinky, jako například o jalovec nebo bobkový list. Před použitím ještě doporučujeme lák převařit, neboť tím bylinky a sůl uvolní daleko více aroma a maso bude tedy lépe naložené. Poté stačí vložit kousky masa do láku tak, aby byly všechny zcela ponořené.
Je lepší rychlosůl nebo obyčejná sůl?
V oblasti uzení se jedná o velmi frekventované téma. Oba druhy soli mají své nesporné výhody i nevýhody, avšak jedna z nich je přeci o něco lepší. Jedná se o rychlosůl, která je k masu o něco šetrnější než sůl klasická. Lépe udržuje jeho červenou barvu, s obyčejnou solí maso velmi často šedne. Díky svému složení působí dusitanová sůl jako antioxidant, čímž znatelně snižuje riziko zkažení masa při nakládání. Pro začátečníky tedy doporučujeme použití rychlosoli neboli dusitanové soli.
Jak již nyní víte, naložení masa nevyžaduje nějaký speciální um ani postup. Proto neváhejte, a pokud máte možnost maso vyudit, určitě jí využijte.