Tradiční kysané zelí, které je mléčně kvašené, je dokonalou zásobárnou vitaminů a minerálů zejména v zimním období. Patří mezi nejzdravější tuzemské potraviny, skvěle chutná a doplní mnoho pokrmů.
Do čeho nakládat zelí
Zelí můžete nakládat do velké kameninové nádoby, kterou seženete domácích potřebách. Postačí i větší sklenice. Mléčně kvašené zelí je výjimečně zdravé a navíc je velmi chutné. K nakládání zelí je třeba vhodná nádoba, kruhadlo, tlouk, sůl a další koření podle preferencí, používá se hlavně kmín. Zelí stačí nakrouhat a nasolit. Nasolené zelí pak dokonale promnout čistýma rukama a stačí udusat.
Tlouk je podlouhlá palička s rozšířeným koncem, která se také nazývá tlouček nebo trdlo.
Jak naložit zelí
Na 1 kg zelí dejte 100 g soli a špetku kmínu. Zelí očistěte, rozčtvrťte, zbavte košťálu a na struhadle nastrouhejte do velké nádoby. Pak jej stačí posypat příslušným množstvím soli, koření a přísad, lehce promíchat a postupně plnit do kameninových nádob nebo sklenic.
Při plnění krouhanku postupně dusejte ručně tloukem, nebo ji ve větších nádobách sešlapávejte, abyste vytěsnili vzduch. Při dusání se uvolňuje buněčná šťáva, ve které musí zůstat stále ponořeno.
Při nakládání má mít zelí teplotu asi 20 °C a po dobu kvašení, která trvá 4 až 6 týdnů, mu dopřejte teplotu 12 až 15 °C. Po dobu kvašení zelí kontrolujte, zda je stále ponořeno pod vodou. Pokud je v něm málo vody, dolijte ho 2% solným roztokem. Stačí svařit 20 g soli na 1 l vody a nechat vychladnout.
Po vykvašení přesuňte nádobu do chladné místnosti a 1x za 2 až 3 týdny ho vždy zkontrolujte, zda je zelí pod vodou a jestli je ve žlábku soudku pod víkem stále voda, aby se k zelí nemohl dostat vzduch.
Rychlokvašené zelí
Zelí je už za 8 až 10 dní vhodné ke konzumaci, ale dlouho nevydrží, proto si vždy naložte jen menší dávku. Do hrnce nastrouhejte 3 hlávky zelí, zalijte ho horkou vodou a nechte přejít varem. Zelí na sítku prolijte studenou vodou. Jakmile vychladne, promíchejte ho se solí. Na 1 kg zelí dejte 100 g soli a špetku kmínu. Zelí natlačte do kameninového hrnce, zatěžkejte, přikryjte plátnem a na teplém místě nechte kvasit.
Nejčastější dotazy
Pro nakládání volte pozdní nebo polopozdní odrůdy zelí. Tyto odrůdy můžete také najít pod názvem kruhárenské zelí. Tvoří krásné pevné hlávky se slabou žilnatinou. V našich podmínkách můžete vybírat například z odrůd Zeus, Hanibal, Sonja, Megaton nebo Pourovo polopozdní. Pokud si jej nepěstujete sami, počkejte si na čerstvé zelí z podzimních sklizní. Zelí nesmí být namrzlé. Poslední kusy zelí z léta, které jsou často ve slevě, nemají po naložení dobrou konzistenci a rychle se kazí.