Svíčkovou máme zažitou hlavně jako omáčku. Jde však o kus masa. Kromě hovězí pravé svíčkové lze na omáčku použít i falešná hovězí svíčková, vepřová panenka, mufloní, dančí, krůtí i králičí maso.
Potřebné ingredience
Ingredience na svíčkovou:
- 2 kg masa
- 3 střední mrkve
- 3 velké petržele
- 1 střední celer
- 300 g slaniny či špeku
- 1 cibule
- 250 – 500 ml vody
- 250 – 500 ml smetany
- 1 – 3 lžíce hořčice
- 1 – 3 lžíce brusinkové zavařeniny
- Špetka soli
- 3 lžíce cukru
- Máslo či sádlo
- Citronová šťáva
Ingredience na mořidlo neboli lák:
- 1 litr vody
- 2,5 lžíce 8% octa
- 9 kuliček celého pepře
- 7 kuliček nového koření
- 4 kuličky jalovce
- 4 bobkové listy
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- Špetka soli
Pokud vám přijde česká svíčková fádní, můžete zkusit svíčkovou Wellington. Před použitím se celý kus svíčkové marinuje v olivovém oleji a worcesterové omáčce s bylinkami. Po orestování se maso potře hořčicí a směsí udušených hub a pak se zabalí do šunky a listového těsta.
Postup jak udělat svíčkovou
Tak jak se nakládá maso na grilování a maso k uzení, i svíčková se musí dobře naložit. Alespoň 2 dny, ale i 1 týden předem maso odblaňte, prošpikujte pomocí tenkého a úzkého nože klínky špeku či slaniny, kterou si předem dejte na chvíli zmrazit, aby se vám s ní lépe pracovalo. Ingredience na lák dejte do hrnce, přiveďte k varu, 5 minut povařte a nechte vychladnout. Koření doporučujeme mít v gáze nebo v chytrém sítku na koření.
Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle. Do velkého hrnce, který lze dát i do trouby, nasypte polovinu kořenové zeleniny, přidejte maso a zasypte zbytkem zeleniny. Přidejte nakrájenou slaninu či špek, která vám zbyla ze špikování, zalijte vychladlým lákem, přikryjte pokličkou a nechte odležet v lednici, komoře či chladném sklepě. Maso denně obracejte a promíchejte lák.
Maso vyndejte ze zeleniny a krátce orestujte na rozpáleném sádle, aby se maso zatáhlo. Vraťte ho zpět do zeleniny, podlijete vodou a pečte přikryté v troubě na 180 °C přibližně 3 hodiny. Upečené maso vyndejte ze zeleniny a uchovejte v teple.
Do rozpáleného másla či sádla, na kterém jste maso opékali, dejte 3 lžíce cukru a nechte lehce zkaramelizovat. Přidejte nakrájenou cibuli a zeleninu i s výpekem ve které jste pekli maso.
Zeleninu povařte, vyndejte koření, rozmixujte a přepasírujte přes síto. Do omáčky přidejte hořčici a brusinkovou zavařeninu dle chuti. Vmíchejte smetanu dle požadované hustoty, dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou. Smetana se přidává vždy na závěr vaření a nechá se jen přejít varem. Déle se nevaří, aby nedošlo k vysrážení smetany. Podávejte s karlovarským či kynutým knedlíkem. Doufáme, že si dobře pochutnáte. Poradíme vám také, jak postupovat při zavařování masa.
Nejčastější dotazy
Svíčková je pruh hovězího masa, který svým tvarem připomíná svíci. Sval se táhne spodem posledních hrudních a všech bederních obratlů. Z anatomického hlediska jde o maso mezi bedrokřížokyčelní svalem a malým bedrovcem. Jde o málo zatěžované svaly a maso je díky tomu velmi křehké.
Za falešnou svíčkovou se považuje jakékoliv jiné hovězí maso. Nejčastěji se jedná o přední část plecka, která je podobně křehká. Svíčkovou můžete udělat i ze zadního hovězího.