Lazura na dřevo
Dům

Jak vybrat lazuru na dřevo: Průvodce pro správný výběr

Výběr správné lazury na dřevo může mít zásadní vliv na to, jak dlouho váš dřevěný povrch vydrží a jak hezky bude vypadat. Nejdůležitější je zvolit lazuru, která se hodí pro konkrétní dřevěný projekt a prostředí, ve kterém se nachází.

Na trhu je k dispozici široká škála možností, od tenkovrstvých po silnovrstvé lazury, které nabízí různé úrovně ochrany a dekorativního vzhledu.

Když plánuju natírat dřevo, vždy zvážím, zda je potřeba ochránit dřevo proti vlhkosti, UV záření, nebo dřevokazným škůdcům. Například silnovrstvé lazury se skvěle hodí pro stabilní konstrukce, jako jsou okenice nebo dřevěné obložení fasády, zatímco tenkovrstvé mohou být ideální pro dekorativnější účely.

Výběr také závisí na tom, zda potřebuji lazuru na interiérové nebo exteriérové použití.

Znalost o různých druzích lazur a jejich kvalitách mi pomáhá zajistit, že každé dřevěné dílo získá odpovídající ochranu a estetický vzhled. Když dobře vyberu a správně aplikuju lazuru, dodávám dřevu delší životnost a krásu, kterou si zaslouží.

Základní faktory výběru lazury na dřevo

Při výběru lazury na dřevo je klíčové zvážit typ dřeva, kde budete lazuru používat, a jakého estetického výsledku chcete dosáhnout. Lazura chrání dřevo a zároveň zvýrazňuje jeho přirozenou krásu.

Typ dřeva

Typ dřeva ovlivňuje to, kterou lazuru použiji. Některé dřevo je jemnější a vyžaduje větší ochranu, zatímco jiné je tvrdší a méně náchylné k poškození.

Použití lazury na měkčí dřevo, jako je smrk nebo borovice, často vyžaduje silnější vrstvu lazury, aby bylo více chráněno. Naopak pro tvrdé dřevo, například dub nebo teak, se doporučuje použít tenkovrstvou lazuru, která nechá vyniknout jeho texturu.

Pozor: Pokud zvolím nesprávný typ lazury, dřevo nemusí být správně chráněno. Proto je důležité vždy zvážit charakteristiky konkrétního druhu dřeva a zvolit odpovídající typ lazury.

Předpokládané zatížení a umístění

Umístění dřeva ovlivňuje, jaký druh lazury je nejvhodnější. Externí aplikace, jako je na fasády nebo zahradní nábytek, vyžaduje odolnější lazuru, která dokáže snášet měnící se podmínky počasí.

Zatížení: Každodenní používání a vystavení prvkům může způsobit opotřebení dřeva. Proto je nutné zvolit lazuru s vysokou odolností vůči vlhkosti, UV záření a mechanickému opotřebení.

V interiéru, kde je zatížení menší, mohu zvolit tenkovrstvé lazury, které dodají dřevu jemný lesk a ochrání jej před méně náročnými podmínkami.

Požadovaný vzhled a odstín

Vzhled, kterého chci dosáhnout, je klíčovým faktorem při výběru lazury. Různé lazury mohou zesílit nebo změnit odstín dřeva.

Chci-li zachovat přirozený vzhled a strukturu, používám transparentní lazury. Pro změnu odstínu jsou k dispozici lazury v široké škále barev, které mohou buď tónovat, nebo zcela změnit vzhled dřeva.

Výběr barvy je vždy osobní záležitostí, ale musím zvážit i to, jak odstín bude ladit s okolím nebo interiérem. K dispozici jsou jak přírodní, zemité tóny, tak i výraznější barevné možnosti.

Vlastnosti a typy lazur

Když vybírám lazuru na dřevo, přemýšlím o různých druzích a jejich vlastnostech. Je důležité vědět, zda zvolit lazuru vodou ředitelnou nebo rozpouštědlovou, dále jaký zvolit stupeň průhlednosti, a jaké ochranné vlastnosti má lazura poskytnout.

Vodou ředitelné vs. rozpouštědlové

Vodou ředitelné lazury se snadno nanáší, rychle schnou a nezapáchají tolik jako rozpouštědlové. Jsou považovány za ekologičtější volbu, protože obsahují méně toxických látek. Jsou vhodné pro interiérové dřevěné povrchy.

Na druhé straně, rozpouštědlové lazury mají vyšší odolnost vůči povětrnostním vlivům, což je ideální pro venkovní použití. Vydrží déle v tvrdších podmínkách a poskytují silnější ochranu proti vlhku a UV záření. 

Při výběru se vždy musím rozhodnout podle toho, kde bude lazura aplikována.

Transparentní vs. krycí

Transparentní lazury zanechávají viditelnou strukturu dřeva, což je užitečné, pokud si přeji zachovat přírodní vzhled dřevěných povrchů. Tyto lazury dodávají jemný barevný tón a zvýrazňují krásu dřeva.

Oproti tomu krycí lazury zcela zakryjí texturu dřeva. Poskytují silnější barevný povrch a větší ochranu. Volím je, když chci sjednotit vzhled starého nebo nekvalitního dřeva. 

Oba typy mají své výhody v závislosti na vzhledu, kterého se snažím dosáhnout.

Ochranné vlastnosti

Lazura nejenže dodá dřevu barvu, ale také chrání před vlhkostí, plísněmi a UV zářením. Tato ochrana je důležitá zejména pro venkovní dřevěné konstrukce. Lazura vytváří tenkou vrstvu, která brání vlhkosti proniknout do dřeva.

Mezi další ochranné vlastnosti patří odolnost proti dřevokazným houbám a škůdcům. Díky těmto vlastnostem lazura prodlužuje životnost dřeva a udržuje jeho estetický vzhled i odolnost po mnoho let. 

V tomto případě je pro mne klíčové zvolit lazuru, která poskytne optimální ochranu podle situace.

Lazura na dřevo okenice

Praktická aplikace lazury

Aplikace lazury na dřevo vyžaduje pečlivou přípravu a správné techniky, aby byl výsledek co nejlepší. Důležité je dodržovat správné postupy a časový harmonogram pro dosažení dlouhodobé ochrany dřeva.

Příprava povrchu

Než začnu nanášet lazuru, je klíčové připravit povrch dřeva.

Čistota je základ, takže odstraním zbytky starých nátěrů, prach a nečistoty pomocí jemného smirkového papíru.

Používám smirkový papír s jemným zrnem, většinou kolem 180-220, což pomůže zachovat povrch hladký. Po broušení pak dřevo otřu vlhkým hadříkem, abych odstranila veškerý zbývající prach a zkontrolovala, zda je povrch rovnoměrný a čistý. 

Nástroje a techniky aplikace

Jakmile je dřevo připraveno, vyberu si vhodné nástroje pro aplikaci lazury. Osobně dávám přednost používání štětců s přírodními štětinami, které pomáhají rovnoměrnému nanášení.

Na větší plochy pak přijde váleček vhod, protože šetří čas. Důležité je aplikovat lazuru ve směru dřevních vláken, čímž se zajistí hladký a profesionální vzhled. Pokud na dřevo nanáším dvě nebo více vrstev, vždy si zkontroluji instrukce výrobce ohledně potřeby mezibrusu.

Doba schnutí a údržba

Schnutí lazury může trvat několik hodin, takže trpělivost je v tomto směru klíčová. Obvykle mezi jednotlivými vrstvami čekám 8-24 hodin, podle povětrnostních podmínek a doporučení výrobce.

Pro zajištění dlouhotrvající ochrany dřeva pravidelně kontroluji opotřebení lazury.

Údržba

Údržba je jednoduchá – je třeba pouze přetřít nátěr, když začne ztrácet svou ochrannou schopnost. Pravidelné ošetření povrchu prodlouží životnost a udrží vzhled dřeva svěží a čistý.

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *