Pokojové rostliny nenáročné na světlo
Pěstování

Pokojové rostliny nenáročné na světlo: Nejlepší tipy pro každého pěstitele

Pokojové rostliny, které nepotřebují světlo, jsou ideální pro ty, kdo chtějí zkrášlit své interiéry a zároveň nemají přímý přístup ke slunečnímu svitu.

Zamiokulkas a Calathea jsou příklady rostlin, které snášejí stín a vyžadují minimální péči, což z nich činí skvělou volbu pro koupelnu nebo chodbu.

Tyto rostliny nejen přidávají krásu do vašeho domova, ale také mají příznivé účinky, jako je čištění vzduchu a zlepšení nálady. Tyto rostliny mají schopnosti prospívat i v méně ideálních podmínkách. Různé druhy kapradin a pepřinců navíc dávají prostorům přírodní kouzlo bez náročnosti na údržbu.

Nenáročné pokojové rostliny nejsou jen hezké na pohled, ale jsou i skvělými pomocníky pro lidi, kteří nemají moc času. Pomáhají snižovat stres a zároveň čistí vzduch v domácnosti. 

V tomto článku se podívejte na to, jak si tyto rostliny snadno poradí i u vás doma a přinesou vám kousek přírody a klidnou atmosféru.

Výhody nenáročných pokojových rostlin

Nenáročné pokojové rostliny přinášejí mnoho pozitivních účinků na prostředí ve vašem domově. Nejenže se snadno udržují, ale také pomáhají snižovat stres a zlepšovat náladu.

Příznivý vliv na prostředí

Rostliny, které nevyžadují mnoho světla, mohou zlepšit kvalitu vzduchu ve vašich místnostech. Díky své schopnosti pohlcovat škodlivé látky přispívají k čistšímu ovzduší.

Pravidelně uvolňují kyslík, čímž vytvářejí příjemnější a zdravější prostředí.

Většina těchto rostlin také přispívá k udržování vlhkosti, což je důležité zejména v zimních měsících, kdy je vzduch sušší. Mají navíc tu výhodu, že jejich péče je minimální, což znamená více času pro vaše zájmy a méně starostí o zalévání či přesazování.

Redukce stresu a zlepšení nálady

Rostliny v interiéru pozitivně ovlivňují psychickou pohodu. Kontakt s přírodou, i když pouze vizuální, podstatně snižuje hladinu stresu.

Když jsem si začala do bytu pořizovat tyto nenáročné rostliny, všimla jsem si, že se mi zlepšila soustředěnost a pozornost. Vědomí, že o ně nemusím složitě pečovat a že zároveň oživují můj domov, mi přináší klid a radost. Jejich přirozená krása mě potěší pokaždé, když je vidím, a pomáhá mi zvládnout každodenní shon s větším klidem.

Calathea

Nejlepší rostliny pro slabé osvětlení

Existuje mnoho pokojových rostlin, které dobře prospívají i při slabém osvětlení. Mezi nejoblíbenější patří Sansevieria, Zamioculcas zamiifolia a Spathiphyllum. Tyto rostliny jsou nenáročné na péči, a proto jsou ideální volbou do tmavých místností.

Sansevieria (Hadí jazyk)

Sansevieria, známá také jako Hadí jazyk, je skvělou volbou pro místa s menším přístupem světla. Tato rostlina má silné, vzpřímené listy, které mohou být zelené nebo panašované.

Je velmi odolná a snáší dlouhé období sucha. Proto je ideální pro ty, kteří občas zapomínají zalít. Navíc dobře čistí vzduch, což je dalším plusem pro domov. Měla by být vysazena v dobře propustné půdě a zalévána pouze tehdy, když je půda suchá.

Zamioculcas zamiifolia (ZZ rostlina)

Zamioculcas zamiifolia, často zkracovaná jako ZZ rostlina, je známá pro své lesklé a tmavě zelené listy. Tato rostlina je extrémně odolná a snadná na údržbu. Snáší i menší množství vody a může růst v tmavších prostorách.

Je důležité ZZ rostlinu nepřelévat, protože přemokření může vést k hnilobě kořenů. Doporučuje se ji umístit do směsi dobře propustné půdy. Její nenáročnost a přizpůsobivost ji činí oblíbenou volbou pro administrativní prostory a domovy.

Zamiokulkas

Spathiphyllum (Lopatkovec)

Spathiphyllum, známý také jako Lopatkovec, je oblíbený pro své elegantní bílé květy a lesklé listy. Tato rostlina je velmi nenáročná a roste dobře i v polostínu. Je také známá svou schopností čistit vzduch od škodlivin, jako je formaldehyd.

Lopatkovec potřebuje vyšší vlhkost, takže je ideální jej čas od času rosit. Preferuje mírně vlhkou, ale dobře odvodněnou půdu. Lopatkovec je skvělou volbou pro každou domácnost, která hledá rostlinu nenáročnou na světlo a péči.

Péče o nenáročné rostliny

Podívejte se na důležité aspekty péče o nenáročné pokojové rostliny. V této části článku jsem se zaměřila na správné zalévání a hnojení, aby se rostlinám dařilo co nejlépe.

Zalévání

Zalévání je klíčový aspekt péče o rostliny. Nenáročné pokojové rostliny často nepotřebují tolik vody.

Stačí, když je zalévám jednou týdně, ale závisí to na druhu rostliny a podmínkách v místnosti. 

Před zaléváním vždy zkontroluji, zda je zemina suchá zhruba jeden až dva centimetry pod povrchem. Používám měkkou vodu, ideálně dešťovou nebo převařenou, aby se odstranil chlór. Příliš mnoho vody může způsobit hnilobu kořenů, takže dávám pozor, aby voda v květináči nestála.

Pozoruji stav listů; pokud žloutnou nebo měknou, může to být známka přemokření.

Hnojení

Hnojení nenáročných rostlin je jednoduché. Během vegetačního období, tedy na jaře a v létě, je hnojím jednou za měsíc. Používám univerzální tekuté hnojivo, které jednoduše přidám do zalévací vody.

Je důležité nepřehánět to, protože nadměrné hnojení může poškodit rostlinu. Je také dobré pamatovat na péči o listy, které občas jemně otřu vlhkým hadříkem, aby se na nich neusazoval prach. To pomáhá rostlinám lépe dýchat a zajišťuje, že vypadají zdravě a svěže.

V zimě, kdy rostliny obvykle nerostou, hnojení vynechávám. 

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *