jak vybrat podlahu
Interiér,  Jak zařídit

Druhy podlah – jak vybrat vhodnou podlahu pro váš domov

Vybrat vhodnou podlahu pro váš domov může být výzva, ale s trochu znalostí a přípravou to zvládnete snadno. Na trhu existuje mnoho různých typů podlah, které se liší podle materiálu, způsobu pokládky a estetického vzhledu. Nejdůležitější je najít podlahu, která splňuje vaše praktické potřeby i estetické preference.

Podívejte se na různé možnosti jako jsou dřevěné podlahy, které přinášejí do domova teplo a přírodní krásu, nebo laminátové podlahy, které jsou známé pro svou odolnost a cenovou dostupnost. PVC (lino) a marmoleum jsou skvělé pro snadnou údržbu a praktické použití. Každý materiál má své specifické výhody a může být tou pravou volbou pro různé místnosti a účely.

Při výběru správné podlahy zvažte nejen vzhled a cenu, ale i dlouhodobou odolnost a údržbu. Keramické podlahy jsou například vysoce odolné a ideální do namáhaných prostor, zatímco dřevěné podlahy mohou dodat místnosti luxusní a tradiční vzhled. Pro správnou volbu podlahy je klíčové vědět, které vlastnosti jsou pro vás nejdůležitější. 

Základy výběru podlahy

Při výběru podlahy je potřeba znát různé materiály a jejich vlastnosti, stejně jako vhodnost jejich použití v různých částech domu. Důležité je zohlednit, jaký materiál nejlépe vyhovuje vašim potřebám a životnímu stylu.

Materiály podlah

Podlahy můžeme rozdělit podle materiálů na několik typů. 

  • Laminát je oblíbený díky své odolnosti a snadné údržbě. Je vhodný do obývacích pokojů a ložnic. 
  • Vinyl (LVT) nabízí širokou škálu designů a je odolný vůči vodě, což ho činí ideálním pro kuchyně a koupelny.
  • PVC je podobné vinylu, ale často levnější a méně odolné. 
  • Dřevo dodává interiéru přírodní a teplý vzhled, avšak vyžaduje pravidelnou údržbu.
  • Korek má výborné izolační vlastnosti a je měkký na dotek, což je výhodné pro dětské pokoje. 
  • Koberce jsou pohodlné, ale náročnější na údržbu a častější výměnu.

Oblasti použití

Každý typ podlahy má svou vhodnost pro různé oblasti použití. 

  • Laminát je ideální pro obývací pokoje a ložnice díky své odolnosti proti opotřebení.
  • Vinyl je skvělý pro vlhké prostory jako kuchyně a koupelny, protože je voděodolný.
  • Dřevěné podlahy vypadají luxusně v obývacích pokojích a jídelnách, ale je třeba je chránit před nadměrným vlhkem.
  • Korkové podlahy jsou měkké a teplé, což je perfektní pro dětské pokoje nebo domácí kanceláře. 
  • Koberce se hodí do ložnic a obývacích pokojů, kde nabízí pohodlí a tepelnou izolaci, ale nevhodné jsou pro oblasti s vysokou vlhkostí nebo tam, kde je vyšší riziko skvrn.

Volba správného materiálu a jeho vhodné použití výrazně ovlivní životnost a spokojenost s vybranou podlahou.

Kritéria pro výběr podlahy

Při výběru podlahy je klíčové zvážit několik faktorů, které ovlivní nejen estetiku, ale i funkčnost a dlouhověkost podlahy. Mezi nejdůležitější aspekty patří odhadovaná zátěž a odolnost, údržba a čištění, komfort a izolační vlastnosti.

Odhadovaná zátěž a odolnost

Prvním krokem je nutné zvážit, jakou zátěž bude podlaha snášet. Vysokozátěžové oblasti, jako jsou vstupní haly nebo kuchyně, vyžadují materiály s vysokou odolností. Tady bych doporučila keramickou dlažbu nebo vinylové podlahy, které jsou známé svou trvanlivostí a vysokou odolností.

  • Keramická dlažba: je skvělá pro místa s vysokou zátěží a vlhkostí. Nepoškodí se a je odolná vůči vodě.
  • Vinylové podlahy: nabízejí vysokou odolnost za nižší cenu a jsou také vhodné do místností s vysokou frekvencí pohybu.
koberec na podlahu

Údržba a čištění

Dalším důležitým kritériem je snadnost údržby a čištění podlahy. Rozdílné materiály vyžadují různé typy údržby, což může výrazně ovlivnit rozhodování.

Keramická dlažba a kamenina: čištění je jednoduché a obvykle stačí mop a běžné čistící prostředky. Tyto materiály jsou navíc odolné vůči chemikáliím.

  • Vinylové podlahy: údržba vyžaduje minimální úsilí. Stačí pravidelné vysávání a občasné vytírání vlhkým mopem.
  • Dřevěné a laminátové podlahy: vyžadují specifické čisticí prostředky a občasnou údržbu k zamezení deformacím.

Komfort a izolační vlastnosti

Posledním, ale neméně důležitým faktorem je komfort a izolační vlastnosti podlahy. Tyto aspekty ovlivňují příjemný pocit z chůze po podlaze a celkový komfort v místnosti.

  • Dřevěné podlahy: jsou velmi pohodlné a nabízejí dobré izolační vlastnosti, což přispívá k tepelné pohodě domova. Poskytují také příjemný estetický vzhled.
  • Koberce: nabízejí skvělý tepelný a akustický komfort. Jsou ideální do ložnic a obývacích pokojů, kde je žádoucí pohodlný a teplý povrch.

Podlahové topení: pokud plánujete instalaci podlahového topení, je vhodné zvolit materiály, které dobře vedou teplo, například keramickou dlažbu nebo vinylové podlahy. Tyto materiály zvyšují účinnost topného systému.

Podlaha keramika

Estetika a design

Estetická stránka podlah je stejně důležitá jako její funkční vlastnosti. Volba barev a vzorů stejně jako schopnost sladit podlahu s interiérem může výrazně ovlivnit celkový dojem místnosti.

Barvy a vzory

Výběr správné barvy může prostor opticky zvětšit nebo zmenšit.

  • Světlejší odstíny, jako bílá nebo světlé dřevo, dokážou místnost rozjasnit a udělat ji opticky větší.
  • Tmavší barvy, například tmavé dřevo nebo stíněné dlaždice, přidávají na eleganci a v některých případech mohou působit útulněji.

Vzory podlah jsou rovněž zásadní. Dřevěné podlahy mohou mít různé textury a vzory, které přidávají na charakteru prostoru.

Pro modernější designy se často volí minimalistické jednobarevné podlahy nebo jemné vzory. Geometrické vzory a odvážné barvy mohou být zajímavou volbou pro výrazné a kreativní interiéry.

Vinylová podlaha

Integrace s interiérem

Podlaha by měla harmonicky ladit se zbytkem interiéru. Spojení podlahy s nábytkem a dalšími částmi místnosti je klíčové pro dosažení jednotného a příjemného vzhledu.

  • Je důležité vzít v úvahu styl nábytku – například rustikální dřevěná podlaha se skvěle hodí k venkovskému stylu nábytku.
  • Moderní, minimalistické interiéry mohou těžit z jednoduchých a čistých podlah bez výrazných vzorů.

Vhodně zvolené podlahové materiály mohou rovněž zlepšit akustiku a atmosféru prostoru. 

Podlaha s jemnými tóny může doplnit neutrální interiér, zatímco výrazné podlahy mohou být středem pozornosti.

Dřevěné podlahy

Montáž podlahy

Při montáži podlahy je důležité dbát na několik kroků.

1. Příprava podkladu:
Podklad musí být čistý, suchý a rovný. Pokud je podklad nerovný, je potřeba ho vyrovnat pomocí samonivelační stěrky.

2. Aklimatizace materiálu:
Podlahové materiály je potřeba nechat v místnosti, kde budou instalovány, alespoň 48 hodin k aklimatizaci. Tím zajistíme, že se materiály přizpůsobí teplotě a vlhkosti prostředí.

3. Instalace parotěsné zábrany:
Při pokládce na betonový podklad je nutné použít parotěsnou zábranu, aby se zabránilo pronikání vlhkosti do samotné podlahy.

4. Pokládka podlahové krytiny:
Postup pokládky záleží na druhu podlahy. Plovoucí podlahy se pokládají bez lepení přímo na připravený podklad. Lepicí podlahy vyžadují nanesení lepidla doporučeným způsobem.

5. Dokončovací práce:
Po položení podlahy je potřeba nainstalovat lišty a přechodové lišty. Tyto prvky zakryjí řezy podél stěn a poskytnou estetický a čistý vzhled.

Je důležité pořádně větrat místnost po dobu alespoň 24 hodin po montáži, aby se zamezilo případným alergickým reakcím na použité materiály nebo lepidla.

lesklá keramika podlaha

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *