Vepřová kolena mají šťavnatou a lahodnou svalovinou i kůžičkou. Přední a zadní vepřová kolena se kromě ovaru hodí do polévky, dávají se jako náplň rolád, používají se k dušení, zapékán i grilování.
Jak naložit vepřové koleno na pečení
Suroviny:
- 2 ks vepřového kolene
- 3 l vody na nálev
- 2 ks cibule
- 3 ks bobkového listu
- 6 ks celých kuliček pepře
- 4 ks celých kuliček nového koření
- 100 g soli
Pokud jste příznivcem výraznější chuti česneku a bylinek a je vás doma více, zkuste tento recept:
Suroviny:
- 4 ks vepřového kolene
- 3 l vody na nálev
- 10 ks stroužků česneku
- 2 ks větší cibule
- 6 ks bobkových listů
- 15 ks kuliček celého černého pepře
- 8 ks kuliček nového koření
- 1 hrstka drceného kmínu
- 1 lžička tymiánu nebo snítka čerstvého
- 100 g soli
Postup přípravy:
Cibuli a česnek očistíme, cibuli nakrájíme na měsíčky a česnek na plátky. Do 3 litrů vody na nálev přidáme oloupané a rozpůlené cibule a plátky česneku, sůl a uvedené koření a vše pomalu převaříme. Potřebujeme získat chuť ze všech surovin, proto využijeme při vaření takzvané pomalé táhnutí. Lák po delším vaření necháme vychladnout.
Vepřová kolena očistíme, omyjeme a nařízneme je přes kůži až ke kosti, aby se nálev dostal co nejlépe až k masu u kosti. Očištěná vepřová kolena zalijeme lákem a necháme je přes noc naložit v ledničce. Nejlepší je nechat je v chladu odležet 48 hodin a za tu dobu je 2x obrátit. Kolena by měla být celá ponořena v láku.
Následně nakládaná kolena vaříme na velmi mírném ohni a táhneme je v nálevu asi 90 minut. Pak je z nálevu vyjmeme, přendáme do pekáčku, nařízneme kůžičku na kostičky, osolíme a posypeme drceným kmínem. Kolena pečeme na v troubě na 200 °C po dobu 1 hodiny, až jsou pěkně měkká, zlatohnědá až do červena s křupavou kůrčičkou. Z počátku je zakryjeme alobalem nebo přikryjeme poklicí. V průběhu pečení kolena přeléváme vývarem, ve kterém byla kolena naložená a uvařená.
Upečená nakládaná kolena podáváme s čerstvým chlebem, křenem a hořčicí. Přejeme dobrou chuť. Chutnat by vám mohla i naložená svíčková nebo bůček na uzení, neváhejte je proto vyzkoušet.
Jak naložit vepřové koleno na grilování
Suroviny:
- Olej
- Med
- Hořčice
- Grilovací koření
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
Olej smícháme s medem, hořčicí, grilovacím kořením, solí a pepřem podle chuti. Marinádou důkladně potřeme koleno ze všech stran. Maso dáme na hliníkový tácek bez otvorů, podlijeme ho pivem, přidáme zbývající koření s marinádou a vložíme do roztopeného grilu. Gril následně uzavřeme a koleno v něm grilujeme asi 2 až 2,5 hodiny.
Nejčastější dotazy
Přední vepřová kolínka jsou menší, váží obvykle okolo 600 g, kost tvoří asi 30 % obsahu a maso na nich je o trochu libovější. Zadní vepřová kolena, která jsou na pečení lepší, váží okolo 1 kg, kost tvoří přibližně 40 % obsahu a maso je více prorostlé tukem, proto je ve výsledku maso chutnější a měkčí.