Šípky jsou plody růže šípkové, která má na podzim červené plody. Vyrazte letos sbírat šípky, usušte je a připravte si zásobu vitamínů na zimu. Využijte je na osvěžující čaj, sirup, marmeládu, koláč, omáčku či polévku, ale i šípkové víno.
Kdy sbírat šípky
Ideální čas na sběr šípků je během září do poloviny října. Sbírejte tvrdé lesklé jasně červené plody. Vyrazte ve slunečný den, při kterém mají plody zvýšený obsah vitamínu C. Připravte si nůžky, rukavice a prodyšnou plátěnou či papírovou taškou nebo proutěný košík. Nesbírejte šípky do igelitového pytlíku, jinak se zapaří. Pokud je nemáte ze zahrady, vyrazte pro ně do volné přírody.
Na co si dát pozor
Šípky na sušení sbírejte před prvním mrazíkem. Plody po mrazech měknou a znehodnocují se. Můžete je však zpracovat čerstvé třeba na sirup či marmeládu. Z šípků jsou krásné i dekorace, podzimní i vánoční výzdoba.
Jak sušit šípky
Šípky nechte volně uschnout ve stínu na vzduchu. Na slunci, nad topením i v troubě dochází k poklesu vitamínu C. Ideální jsou sušičky s teplotou maximálně 40° C. Takto sušené plody si uchovávají největší podíl prospěšných látek.
Postup sušení šípků
Nasbírané plody zbavte větviček, lístků a stopek. Šípky umyjte, usušte utěrkou a nechte volně rozprostřené proschnout.
Šípky dejte v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby na nejnižší teplotu 50 ° až 60 °C, vždy pod 70 °C. Při sušení v sušičce je sušte na maximální teplotu 40° C. Správně usušené plody mají červenou až tmavou barvu a při doteku se drolí či praskají.
Jak skladovat šípky
Po dokončení sušení nechte šípky vychladnout a skladujte je v temnu v uzavíratelné nádobě. Spotřebujte je do jednoho roku.
Šípkový sirup
Ingredience:
- 1 kg čerstvých šípků
- 1,5 l vody
- 1,5 kg cukru
- šťáva z 1,5 citronu
- šťáva z 1 pomeranče
- 4 lžíce medu
Postup:
Šípky nasekejte, vložte do hrnce s vodou a na mírném plameni vařte do měkka. Odstavte z plotny, přikryjte pokličkou a nechte 12 hodin louhovat. Výluh přeceďte a vraťte na plotnu. Přidejte cukr, med, šťávu z citronu a pomeranče a nechte povařit. Vychladlý sirup dejte do sterilizovaných lahví, uzavřete a uchovejte v temnu a chladu. Pokud se pustíte do zavařování dýně, i z ní si můžete vytvořit polévku či omáčku.
Šípková omáčka
Ingredience:
- 200 g čerstvých či sušených šípků
- 3 lžíce hladké mouky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 5 ks hřebíčku
- 3 kuličky nového koření
- 3 bobkové listy
- 4 lžíce jablečného pyré
- 1 citron
- Cukr
- Sůl
Postup:
Šípky opláchněte a vložte s trochou vody do hrnce. Přidejte hřebíček, nové koření, bobkové listy a vařte, dokud šípky nezměknou. Koření vytáhněte a šípky rozmixujte. Směs přeceďte přes čisté plátno nebo jemné sítko a dejte na plotnu. Přidejte zeleninový vývar, sůl, 2 lžičky cukru a 1 lžíci citronové šťávy, přiveďte k varu, přidejte jablečné pyré, na mírném plamenu nechte chvíli probublávat a zahustěte jíškou.